image/svg+xml

Beelden van oud-Blokzijl

Verhaal

Beelden van oud-Blokzijl

Plaatje bij verhaal: blokzijl_kerkstraat_afb_museum_blokzijl.jpg

Vanuit de Bierkade kom je via de Zeedijk in de Brouwerstraat terecht. Dit is heel in het kort het verhaal van deze beide foto's. Maar er is meer te zien. Want vanaf de Bierkade springt het eerste pand op de hoek Zeedijk-Oude Verlaat wel erg in het oog. Hotel-Café Weide. 

 

 

Stalling. Je kunt hier enkele dagen doorbrengen en de mooie omgeving van Blokzijl verkennen, maar ook voor een kort verblijf even aanwippen. En kom je met paard en wagen (rijtuig) naar Blokzijl, dan heeft Weide een ruime stalling. Die vind je in de schuur achter het hotel. Een ruime met hooi gevulde ruif en een met klinkers bestrate stal. Natuurlijk was er stro. Het paard had het best en de koetsier kon rustig even binnen zitten en ook boodschappen doen in Blokzijl. Op Zaterdag om de veertien dagen was daar het halen van het melkgeld van de fabriek bij. Eerst naar de fabriek, boter en kaas meenemen en even uitrusten bij Weide. Naast hotel Weide was de woning van het hoofd der openbare school.

 

 

En dan valt het oog op wat wel de mooiste gevel van Blokzijl genoemd wordt. Het huis met de molen anno 1626 en nog in uitstekende staat. Woonde hier éénmaal een bakker of een molenaar? Die molen heeft natuurlijk een betekenis. Met de schuur ernaast ligt een bakker het meest voor de hand. Zelf heb ik er ruim zeventig jaar geleden een schoenmakerij gekend. Later een groente- en fruithandel. Ook was er een winkel in manufacturen, meest in het antieke genre. Het raam vooraan de zijkant is verdwenen. Het had geen extra functie en is dichtgemetseld. Het is nu een gewone woning geworden. Wel eigendom van Hendrik de Keyser.

 

 

Het huis hierop volgend aan de Zeedijk was éénmaal een timmerwerkplaats met bovenwoning van de firma Weys. Later werd het een woning voor het gezin De Vries, waarvan de man werkzaam was als chauffeur en opzichter bij de firma Loos vanaf de staking, ongeveer 1926 tot het einde van het bedrijf in het begin van de jaren dertig. Op de hoek stond kleermakerij Steenbergen. Een enigszins gehandicapt mens, maar die met volle ambitie zijn vak uitoefende. Hij was raadslid en ook wethouder van Blokzijl en trad soms op als loco-burgemeester. Later is ter wille van het verkeer een stukje van het eertijds vierkante huis afgenomen. Boekhandel Jan de Liefde is er jaren gevestigd geweest. Nu is het een gewone woning zowel boven als beneden. Vanaf Bierkade, Zeedijk komen we nu in de Brouwerstraat aan. Daartoe moet u vooral de foto bekijken die daarvan meer vertelt. Brouwerstraat-Bierkade. Hoort het niet bij elkaar? Bierbrouwerijen in Blokzijl?

 

 

Waren het er drie of vijf of meer. Er was in ieder geval een Bierbrouwersgilde. Niet bekend is of de grondstoffen hier in de omgeving verbouwd werden of aangevoerd en ook is niet bekend of het bier alleen voor de dorstige kelen van Blokzijl was of naar elders werd verkocht. Gelet op de koopmansaard van Blokzijl ligt het laatste het meest voor de hand. Iets verdienen, dan was je er bij. Erbij wezen, dat dacht Jan Brans ook die even het luik open doet en naar voren leunt om de kans te hebben ook op de foto te komen. Hij heeft op die plaats een begin gemaakt met een eigen schoenmakerij. Later woonde hij in de Kerkstraat en weer later had hij een zaak op de Bierkade.

 

 

Blokzijl telde eens vier schoenmakers. Nu kun je er niet één meer vinden... Ook de dames Berendien en Anna Ruiter staan in de deur van hun kruidenierszaak. Tot op hoge leeftijd hebben zij suiker, rijst en wat al niet meer afgewogen, vergezeld van de meest ingewikkelde familieverhalen van Jan en alleman. Ze hadden heel veel vaste klanten en het afscheid nemen en naar Meppel verhuizen viel hen zwaar. Toch hadden ze een goede tijd in verzorgingshuis Irene. Ze waren beiden al boven de honderd toen ik hen een keer opzocht. Hun verhaal was: 'We hebben allebei vorig jaar een nieuwe jurk gekocht maar niet zo'n ouderwets ding'. Oud en modern, voor hen had het laatste voorrang. Er staan veel mensen in deze straat die erg graag even op de foto willen - zoals de vrouw van bakker Pees die daar jaren gewoond heeft. Ook staat daar de vrouw van slager Koning. En dan de vrouw van Egbert de Lange vergezeld van haar man. Ziet u dat uithangbord bij hun café? Wachtkamer der stoomboten en stalling: E. de Lange. Daar is nu de keuken van Kaatje. Bij E. de Lange was in de schuur ook een wegerij. Daar pasté een vet varken of een kalf in, bestemd voor de slager.

 

 

Recht voor de Brouwerstraat staat een groot gebouw. Het is het herenhuis van Loos, de grote houthandel. Later is het een maalderij en kunstmesthandel geworden en weer later, na een grondige restauratie, werd het hotel Kaatje, bij bijna iederéén bekend. Is er niet meer te vertellen over de Brouwerstraat? Natuurlijk wel. Elk huis heeft haast een geschiedenis. Van mattenfabriek tot woning, van weeshuis tot restaurant. Van manufacturenwinkel tot postkantoor en winkel waar van alles te koop is. Blokzijl een kleine plaats met een rijke geschiedenis. Maar elke geschiedenis kent mensen die die geschiedenis gemaakt hebben. Die er leefden, woonden en werkten. Heel veel werd samengevoegd in een boekwerkje 'Uit Grootmoeders tijd' dat nog steeds verkrijgbaar is.

 

J. Lok

 

Trefwoorden:Hotel-café Weide, Bakkerij, Slagerij, Kruidenierswinkel, Schoenmakerij, Bierbrouwersgilde, Firma Weijs, Bierkade, Zeedijk, Brouwerstraat kerkstraat, Hendrik de keijser
Personen:de vries, steenbergen, berendina ruiter, anna ruiter, egbert de lange, koning
Periode:1900-2016
Locatie:Blokzijl

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.