Evenement

Expositie “Welkom Schokkers” in CHC Land van Vollenhove

van 08 apr
tot 05 nov
8 april 2017 - 11:00 t/m 5 november 2017 - 17:00

Het Cultuur Historisch Centrum Land van Vollenhove aan de Bisschopstraat 36 in Vollenhove opent zaterdag 8 april weer haar deuren. Tijdens de winterperiode is het kabinet bevolking opnieuw ingericht evenals de wisseltentoonstelling “Welkom Schokkers”. Deze wisselexpositie is te zien van 8 april 2017 tot en met 5 november 2017 en gaat over bewoners van Schokland die hun eiland moesten verlaten en naar Vollenhove zijn getrokken.

De naam van de expositie “Welkom Schokkers”, verwijst naar de maanden mei en juni van het jaar 1859, toen ruim zeshonderd Schokkers het eiland Schokland moesten verlaten omdat het te duur werd om het eiland tegen de zee te beschermen. Zo’n honderddertig kwamen er in Vollenhove terecht. De tentoonstelling toont vooral schilderijen en prenten, originele kleding, en daarnaast een aantal originele voorwerpen, meer dan honderd jaar doorgegeven binnen de Schokker families. Verder boeken, een paar maquettes, een replica van een kaart van het eiland uit 1784 en foto’s van Vollenhoofse geboren Schokkers. Een grote foto van ‘het fort’ ontbreekt niet: daar streken zeven Schokker vissersfamilies neer, waarvan er minstens drie een nieuw huisje bouwden met het van Schokland meegenomen materiaal.

Op 20 en 25 april zal er ook een lezing / presentatie zijn over de hele geschiedenis van Schokland, die al begint met de bewoning in de prehistorie, zo’n tienduizend jaar geleden. De tentoonstelling is interessant voor iedereen die wat wil zien over de bewoners van het voormalige eiland Schokland, nu op het droge, maar een tijdloos mysterie.

Daarnaast is er de vaste collectie met een geheel nieuw kabinet “Bevolking”. Het CHC ziet steeds weer kans met haar nieuwe inrichtingen en tentoonstellingen de bezoekers te verrassen.

Openingstijden

Woensdag t/m zondag 13.00 uur tot 17.00 uur. Eerste Paasdag gesloten, Tweede Paasdag geopend.

Entree

3 euro pp., kinderen 8 t/m 12 jr. 2 euro pp. en donateurs vrije toegang.

Cultuur Historisch Centrum Land van Vollenhove
Bisschopstraat 36
8325BC Vollenhove
0527-244413
www.chcvollenhove.nl

*Titelfoto: Huizen op het Oldehuiseiland in de Binnenhaven, bewoond door Schokkers. Aan de muur hangt een rij kubben (fuiken van twijgen) te drogen. Rechts zien we een vrouw lopen in Schokker dracht. Aquarel uit 1870, gemaakt door Jan Gerard Smits (bron: particuliere collectie).