Evenement

Expositie: Oldruitenborgh en Oranje

van 07 apr
tot 28 okt
7 april 2018 - 11:15 t/m 28 oktober 2018 - 11:15

Naast de vaste presentatie van de geschiedenis van de stad Vollenhove in het museum is er weer een nieuwe wisseltentoonstelling ingericht. Deze wisselexpositie gaat over het leven en de periode aan het hof van Anton Henry Sloet van Oldruitenborgh(1798-1871). Het leven van deze baron uit Vollenhove wordt daar in drie perioden opgedeeld en de omgeving waarin hij leefde speelt ook een belangrijke rol.

De eerste periode laat Sloet's militaire loopbaan zien, waarin hij heeft gevochten in de slag bij Waterloo. Dit wordt o.a. weergegeven in een prachtig diorama. Ook deed hij mee aan de Tiendaagse Veldtocht. De tweede periode gaat over Sloet's tijd in dienst van Oranje. Zijn woonplaats was toen Den Haag en hij kwam door de valkenjacht in contact met prins Alexander tot wiens adjudant hij benoemd werd. Hij werd secretaris van de Royal Loo Hawking Club. Op diverse manieren wordt aan de valkerij aandacht geschonken d.m.v. unieke afbeeldingen en voorwerpen. Na de dood van de prins in 1848 verhuisde Sloet naar Vollenhove. De derde periode vervulde hij nog opdrachten van de koning en reisde hij door Europa. Later leefde hij als landjonker op Oldruitenborgh in Vollenhove. Hiervan wordt een beeld gegeven in het speciaal ingerichte kabinet.

Een zeer bijzondere tentoonstelling over het leven en werk van deze baron uit Vollenhove.  Vandaar de titel Oldruitenborgh en Oranje. De tentoonstelling is te zien van 7 april tot en met 28 oktober 2018 in het Stadsmuseum CHC Vollenhove.